Lessen-van-zeilen

De levenslessen die zeilen me leerden

Mentale kracht

De invloed die de oceaan op me heeft gehad is soms lastig uit te leggen. Eigenlijk zou ik niet weten wie ik ben als ik het lef niet had gehad om Oceanen over te steken met zeeziekte als enige zekerheid.

Berichten over een avondklok en een mogelijke lockdown verlenging tot de zomer leiden nog steeds niet tot zware lockdown-blues.

De ervaringen van het afgelopen virusjaar hebben me vaak terug doen denken aan de mooie zeilreizen die ik heb mogen maken. Ik dacht niet terug met weemoed of verlangen, hoewel, een eigen boot in de Caribbean helemaal niet verkeerd klinkt op dit moment.

Of welk ander moment.

Veel meer liet afgelopen jaar me inzien wat de Oceaan me geleerd heeft. Dingen als geduld en stoppen met overpeinzen bijvoorbeeld. Wanneer je ver van het vaste land verwijderd bent is er geen ruimte om te stressen. Er zullen namelijk aan boord altijd dingen zijn die je aandacht nodig hebben. Als je iets afstreept van je lijst komen er minstens twee dingen bij.

Daar leer je mee omgaan.

Op de oceaan veranderd alles continue. De weersomstandigheden. Windrichting. Het is zelfs heel normaal dat je route gaandeweg bijgesteld wordt. Of je bestemming.

Soms ga je veel sneller dan verwacht. Als de wind dan weer gaat liggen kan het ineens zomaar zijn dat je aankomstdatum met een aantal dagen verschoven wordt.

Het afgelopen jaar heeft me laten zien dat het aan land ook zo werkt. Dat het leven zo in elkaar steekt. Dat de natuur daar een voorbeeld in geeft. En toen ik me dat realiseerde was het gemakkelijk om me over te geven aan flow. Om mee te bewegen met de wind en de flexibiliteit van geest te hebben om gaandeweg koersaanpassingen te maken.

Op zee heb ik eraan geproefd en ervaren hoe het is om me over te geven aan het leven. Nu werkt deze ervaring voor me en is het gemakkelijker om oude patronen los te laten en te kiezen voor zelfregie.

Voor fysieke én mentale kracht.

Afscheid nemen van achterhaalde geloofsovertuigingen;
Verantwoordelijkheid nemen voor mijn eigen geluk en gezondheid;
Verleidingen beter kunnen weerstaan;

Dit zijn maar een paar van de vele mooie transformaties die ik tot dusver heb mogen ervaren door te leven vanuit overgave. Transformeer je met me mee?

Previous post
Perfectie loslaten vanuit kwetsbaarheid
Next post
Alles over het plantmedicijn San Pedro Cactus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu